Ami hasonlít a korpára

Ami hasonlíthat korpára a fejbőrön

Számos olyan bőrprobléma van, amely – ha nem is gyakran – de megtévesztheti a gyanútlan szemlélőt. Néhány ilyen példa:

Pikkelysömör

A pikkelysömör szintén jelentkezhet a hajas fejbőrön, és hámlással jár. Ez már önmagában is megtévesztő lehet. Méginkább bonyolítja a dolgot, ha valakinek pikkelysömörös hajlama van, és egyben korpás-gyulladt is a fejbőre. Ebben az esetben előfordulhat, hogy egyszerűen nem lehet megmondani, hogy valakinek pikkelysömöre vagy csak korpás fejbőre van. Szerencsére a palaolaj mindkét esetben hatásos.

Fejtetű

A tetü a fejen vérszívással táplálkozik, naponta akár 6-8-szor is étkezik.. A csípések erős viszketést okozhatnak, ami a vakarás következtében fertőzések kialakulásához is vezethet. Ehhez járul még az, hogy a tetü a hajszálakra petéket (serkéket) rak, ami kifejezetten hasonlíthat az apró korpaszemcsékre. Mindezek együtt megtévesztésig hasonlíthatnak a korpásodásra.

Seborrhoeás ekcéma

A seborrhoeás ekcéma érintheti a hajas fejbőrt, az arcot, a mellkast, és – kivételesen – majdnem az egész testfelszínt. A korpásodás felfogható a seborrhoeás ekcéma enyhe, csak a hajas fejbőrre kiterjedő változatának.

A fejbőr gombás fertőzése

Mint említettük, a korpa kialakulásában szerepet játszanak bizonyos gombafajok, de ennek ellenére nem tekinthető fertőzésnek, hiszen ezek a gombák egészséges emberek fejbőrén is szinte mindig megtalálhatók.

Létezik azonban valódi gombás fertőzés, ami azonban elég ritka. Legtöbbször állattól lehet „beszerezni” ilyen fertőzést – például tehéntől, macskától. Ugyancsak ritka, de előfordul, hogy szoros testi kontaktussal járó sportágaknál – mint például a birkózás – terjed gombás fertőzés a sportolók között, ami a hajas fejbőrt is érinti. Látva a terjedést, nemigen lehet összetéveszteni az egyszerű korpásodással.

Kétely esetén mindenképpen orvoshoz érdemes fordulni.

Kontakt ekcéma

A hajas fejbőrre kerülő, allergiát kiváltó anyag hozhat létre gyulladásos-hámlásos tüneteket. Ilyen például a hajfesték, esetleg más hajápoló termékek, vagy – meglehetősen ritkán – samponok.